Nieuws en Actualiteiten

Voorbeeld Vereenvoudigde EU-conformiteitsverklaring

Vereenvoudigde EU-conformiteitsverklaring

Bestaat een vereenvoudigde EU conformiteitsverklaring? In…
praktijkgerichte ATEX training volg je bij IAB Ingenieurs

De toegevoegde waarde van een praktijkgerichte ATEX training

Albert Schuiling is een vaste docent bij IAB Ingenieurs. In deze video vertelt hij meer over de toegevoegde waarde van een praktijkgerichte ATEX training.
Bepalen van ATEX zonering

Methoden voor het bepalen van ATEX zonering

Bepalen van ATEX zonering is soms erg lastig. De wet schrijft namelijk niet voor welke methode er gebruikt moet worden, wel dat de risico’s zo goed mogelijk moeten worden bepaald. Er zijn verschillende methoden, normen en tabellen voorhanden. Maar welke kies je? We vergeleken een aantal beschikbare methoden.
ongeval door een heggenschaar

Ongeval door een heggenschaar met CE-markering

Bij een ongeval door een heggeschaar verloor een medewerkerk onlangs drie vingers. Kwam dit door foutieve CE-markering? Of lag de oorzaak elders?
ATEX werkinstructie

Zo ziet een goede ATEX werkinstructie eruit

Medewerkers dienen te worden voorgelicht over de risico's van ATEX werkzaamheden. Maar hoe ziet een ATEX werkinstructie eruit? En hoe organiseer je dat?
explosie door een instortende graansilo

Explosie door een instortende graansilo

In Indianapolis (USA) is in 2017 een explosie door een instortende graansilo ontstaan. De silo stortte in doordat de constructie niet sterk genoeg was. In een video is te zien hoe de silo langzaam omvalt, waarbij veel stof vrijkomt en ook een ontstekingsbron aanwezig is. Alles speelt zich buiten af. Een grote explosie blijft min of meer uit.
CE Safety Expert TÜV-gecertificeerd

Alles leren over CE-markering? Wordt CESE® CE Safety Expert

CESE® is een TÜV gecertificeerd persoonscertificaat waarmee kennis en deskundigheid op het gebied van CE-markering kan worden aangetoond. In 12 dagen wordt je opgeleid tot CE Safety Expert.
lasrook afzuigingIAB Ingenieurs

Lasrook is kankerverwekkend – 6 aandachtspunten voor afzuiginstallaties

In veel werkplaatsen komen we bij het maken van een risico-inventarisatie ook elektrische lastoestellen tegen. De risico’s van het lastoestel zijn hoofdzakelijk elektrisch van aard. Maar het lasproces op zich is een heel ander verhaal. Lasrook is zeer kankerverwekkend. Daarom hebben wij 6 aandachtspunten voor afzuiginstallaties op een rij gezet.
Is een krooshekreiniger een voltooide of niet-voltooide machine?

Wanneer spreek je van een voltooide of niet-voltooide machine?

Wanneer spreek je van een voltooide of niet-voltooide machine? De definitie van een voltooide of niet-voltooide machine geeft in de praktijk veel aanleiding tot discussie en verwarring.
eerste CE-coördinatoren met TÜV-certificaat van gecertificeerde CE cursus

CE-coördinator: TÜV gecertificeerde CE cursus

De start van een CE-markering van een product is altijd de zogenaamde CE-scan of CE audit. Hiermee wordt bepaald welke CE-richtlijnen en/of verordeningen van toepassing zijn op een product. In veel situaties zijn meerdere CE-richtlijnen / verordeningen van toepassing.
Transportschroef ATEX zone

Machinerichtlijn, ATEX richtlijn of beide toepassen?

De machinerichtlijn (2006/42/EG) en de ATEX richtlijn (2014/34/EU) sluiten elkaar niet uit en moeten soms beide op machines worden toegepast. Wanneer beide richtlijnen moeten worden toegepast is soms niet zo duidelijk. In dit artikel hebben we dit nader toegelicht.
Bewaking en alarmering bij ventilatie-installaties

ATEX gaszones en ventilatie: meting, bewaking en alarmering bij ventilatie-installaties

De NPR 7910-1 spreekt van bewaking en alarmering van ventilatie bij kunstmatige ruimtelijke ventilatie en kunstmatige plaatselijke ventilatie (doorgaans noemen we dit puntafzuiging). Voor de overige vormen van ventilatie, zoals buitenlucht of beperkte ventilatie (= natuurlijke trek) wordt niet gesproken over bewaking en alarmering.