Mag een machine met een veiligheidscircuit PL-d worden opgenomen in een overall noodstopcircuit PL-c?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.


Situatieschets
Een machine moet worden geplaatst in een grote bestaande hal. In de hal staan veel transportbanden en een paar kleine eenvoudige machines. Door de hele hal zijn er ca. 30 noodstopknoppen geplaatst en destijds is alles bepaald als PL-c categorie. (Performance Level categorie c op basis van de NEN EN ISO 13849-1)

De te plaatsen machine is uitgevoerd met een beveiliging volgens PL-d en de nieuwe machine wordt in de hal tussen een paar bestaande transportbanden geplaatst.
De te plaatsen machine is geheel afgeschermd met een hekwerk met veiligheidsschakelaars PL-d en en alles binnen het hekwerk is dus beveiligd volgens PL-d.

De noodstop op de nieuwe machine moet geïntegreerd worden in het complete noodstopcircuit in de hal. De gebruiker wil bij een noodstop namelijk alles uitschakelen in de hal, noodstop is noodstop. Op zich een goede keuze, maar er zijn de volgende vragen:

  • Moet het hele noodstopcircuit in de hal nu opgewaardeerd worden naar cat. PL-d ondanks dat de nieuwe machine geheel met een eigen hekwerk is afgeschermd?
  • Zo ja, wie is hiervoor verantwoordelijk, de machinefabrikant of de gebruiker?

Antwoord
De gebruiker wil de nieuwe machine integreren in zijn noodstopcircuit en dat is geen probleem, want dat zal geen afbreuk doen aan de nieuwe machine. Deze blijft nog steeds PL-d.

Voor de integratie van de nieuwe machine in het noodstopcircuit van de gebruiker dient een extra veiligheidscontact uit de besturingskast worden gehaald en te worden opgenomen in het noodstopcircuit van de gebruiker. Hiertoe kan mogelijk nog een vrij contact worden gebruikt of dient een contact-uitbreiding worden gedaan door de machinebouwer.

Het is niet de bedoeling dat de gebruiker zijn eigen noodstopcircuit in serie gaat zetten met die van de nieuwe machine. Hierdoor is de PL-d van de nieuwe machine mogelijk niet meer in orde.

Waar liggen de verantwoordelijkheden?
De nieuwe machine heeft een CE en PL-d. Dit is de verantwoordelijkheid van de machinefabrikant.
De wijzigingen die de gebruiker doorvoert zijn in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Echter de machinefabrikant is op de hoogte van de aanpassing door de gebruiker en derhalve dient deze de gebruiker op de hoogte te stellen van de mogelijke gevolgen. De machinefabrikant kan ook voorstellen om de aanpassing te beoordelen of deze aan de ISO 13849 voldoet. Dit laatste ligt voor de hand, in de gebruiksaanwijzing kan de machinefabrikant omschrijven hoe het extra noodstopcircuit moet worden aangesloten.

Stel dat de machinefabrikant ook het onderhoud doet aan deze machine. Indien de PL-d niet meer is gewaarborgd, kan ook het onderhoudspersoneel van de machinefabrikant niet meer veilig werken bij de machine, dit is een belangrijk aandachtspunt.

Kortom: de integratie van het noodstopsysteem mag de PL-d niet verlagen van de nieuwe machine. Praktisch gezien moet het mogelijk zijn om de machine te integreren en toch de PL-d van de nieuwe machine te behouden.