Nieuwe norm voor het schrijven van gebruiksaanwijzingen voor machines

Leestijd: < 1 minuut

Onlangs is de ISO/DIS 20607, een nieuwe norm voor het schrijven van gebruiksaanwijzingen voor machines gepubliceerd. De ISO/DIS 20607 (Safety of machinery — Instruction handbook — General drafting principles)  is nog een concept, maar zal mogelijk in 2018 definitief worden uitgebracht en wordt wellicht geharmoniseerd voor de machinerichtlijn.

Tot dusver kunnen we voor het schrijven van gebruiksaanwijzingen gebruik maken van de ISO 82079-1 en de NEN 5509. Uiteraard zijn de voorschriften uit de machinerichtlijn in bijlage 1 punt 1.7.4 de wettelijke basis voor de inhoud van een gebruiksaanwijzing. Daar komt dus straks de nieuwe ISO 20607 bij.

De norm zal inhoudelijk geen wezenlijk nieuwe zaken aangeven, maar wel op den rijtje gaan zetten wat allemaal belangrijk is in een gebruiksaanwijzing.

Het schrijven van een goede gebruiksaanwijzing is een vak apart. Wilt u hierover meer leren, volg dan de Cursus Gebruiksaanwijzingen schrijven. Uiteraard behandelen we in de cursus ook de nieuwe ISO 20607.